Jamnik

Dih jemajoči pogledi z »balkona Gorenjske« za celo družino

3 km
58 min
2 do 3/5
  • kačasta smreka
  • Kovaški muzej v Kropi
Tekstovni opis poti *Izrisana pot je okvirna

Jamnik s svojo idilično cerkvico na vrhu hribčka vabi pohodnike in sprehajalce vseh starosti, da si z njegovega vrha na 831 metrih nadmorske višine ogledajo prečudovito gorenjsko pokrajino in hribovja, ki jo obdajajo. Kranjski Goodyearovci smo v interni anketi pot iz kovaške vasice na Jamnik izbrali za našo najljubšo pot.

Na Jamnik se povzpnemo iz Krope. Tu lahko tudi parkiramo – avto pustimo na parkirišču ob športnem igrišču v Kropi (nekoliko naprej od pošte in blokov). Takoj za parkiriščem zagledamo pot (sprva še asfaltno, nato makadamsko), ki se vije mimo cerkve kroparske Matere Božje. Od tod nadaljujemo po gozdni poti navkreber. Prispemo do križišča – če spremljamo oznake, vidimo, da moramo za Jamnik nadaljevati desno. Nadaljujemo naprej, po gozdu in v klanec. Po vzponu prispemo do regionalne ceste, ki vodi iz Krope proti Jamniku. Če pogledamo levo, pred sabo že vidimo cilj! Nekaj časa nadaljujemo kar po cesti in ob njej nas kmalu pozdravi kačasta smreka. Teh je v Sloveniji le okoli 10, njihova značilnost pa je, da so njihove veje vijugaste, dolge in rastejo v nepravilnih smereh – gre za posledico mutacije dednih zasnov.

Čez približno 500 metrov zavijemo na kolovz, ki vodi mimo hiše in se nato spremeni v ožjo pot, ki nas nas vodi do cilja – vrh Jamnika s cerkvico Sv. Primoža in Felicijana. Z 831 metrov nadmorske višine se nam odpira čudovit razgled na prelepo Gorenjsko – naš pogled seže na Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe in Škofjeloško hribovje.

Prav zato smo sodelavke in sodelavci družbe Goodyear izbrali pot na Jamnik kot tisto, ki nas najbolje predstavlja. Verjamemo namreč, da dobro medsebojno povezovanje omogoči vrhunske ekipne zmage. Že 20 let se skupaj vzpenjamo navkreber, družno premagujemo napornejše vzpone in si postavljamo vedno nove izzive, saj vemo, da je razgled na vrhu najtežjega klanca tudi najlepši. Uspehe ustvarjamo drug z drugim in z našo skupnostjo. Zavezani smo uspehu, inovacijam in prepričanju, da skupaj zmoremo več. Tako zanesljivo peljemo v prihodnost v Goodyearu. Že 20 let.

Oglejte si še ostale
Vse poti ali Pohodniške poti