Kolesarske poti pod Storžičem

Dolgčas vam ne bo: razgibane poti s čudovitim razgledom

20 do 30 km
1 h do 1h 45 min
2 do 3/5
  • učna pot ob Kokri
  • Preddvorsko jezero
  • glinokopna jezerca na Bobovku
Tekstovni opis poti *Izrisana pot je okvirna

Na kolesarskih poteh pod Storžičem boste nemara pozabili, da pravzaprav kolesarite. Lepe gorenjske vasice, dišeči travniki, dehteča polja in razgled na okoliške gore vam bodo vzeli dih. Razgibane poti, speljane po manj prometnih cestah, so primerne za vse ljubiteljske kolesarje in tudi družine, saj gorenjsko podeželje ponuja kar nekaj turističnih zanimivosti, ki vam bodo dale priložnost za veliko lepih spominov in vas tako še bolj povezale v eno ekipo.

Izhodišče vseh kolesarskih poti pod Storžičem je pri Letnem kopališču v Kranju oziroma na Partizanski ulici v Kranju, tik ob vhodu na stadion Staneta Mlakarja. Poti so dolge med 20 in 30 kilometri, primerne za vse vrste koles (gorska, treking ali cestna) ter za vse rekreativne kolesarske navdušence.  Vse trase so označene s tablicami z oznako poti in predlagano smerjo vožnje, zato se zagotovo ne bomo izgubili. Svetujemo vam, da dobro predvidite izzive posameznih poti in se sproti prilagajate morebitnim spremembam – agilnost je preverjen recept za uspeh Goodyeara v Sloveniji že 20 let.

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 10 ponuja čudovit razgled na Kamniško-Savinjske Alpe. Je prijetno razgibana in vodi tako po asfaltnih kot makadamskih poteh, mimo travnikov in polj, skozi prijetno hladne gozdove in mimo mnogih znamenitosti. Iz Kranja se usmerimo proti vasi Rupa, skoznjo nadaljujemo vožnjo proti Kokrici. Naprej kolesarimo skozi Goriče, Trstenik in Bašelj. Strm bašeljski klanec s pravim goodyearovskim zagonom premagamo z lahkoto – za piko na i nas na vrhu (tako kot vsakič, ko presežemo svoje meje) čaka nagrada: lep razgled na cerkvico sv. Lovrenca (levo). Usmerimo se proti Mačam, od tam pa kolesarimo do Preddvorskega jezera, v katerem se lahko ohladimo in si ob njem odpočijemo. Pot nadaljujemo proti Bregu, po klancu navzdol in takoj za mostom desno po makadamski učni poti ob Kokri. Pot se zaključi na izhodiščni točki. Če želimo pot skrajšati za nekaj kilometrov, je tu njena krajša različica –  povezava št. 10a. V tem primeru po spustu iz Trstenika nadaljujemo desno proti Čadovljam, skozi Hraše in mimo Tatinca proti Bobovku. Ob posestvu Brdo se skozi Ilovko vrnemo do Rupe.

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 11 tako kot ostale poti pod Storžičem navdušuje s čudovitimi razgledi in možnostjo ogleda različnih znamenitosti. Tudi tokrat se v smeri Rupe peljemo proti Kokrici, iz krožišča z mamutovo kovinsko skulpturo pa pot nadaljujemo proti Naklem, od tod pa proti Spodnjim Dupljam.  Peljemo do Žiganje vasi, kjer lahko naredimo postanek v senci vaške lipe, stare več kot 500 let. Usmerimo se naravnost proti Sebenjam, nato pa levo proti Križam. Čaka nas naporen vzpon na Golnik, zato bomo nemara za postanek izbrali prijetno urejen park bolnišnice na Golniku. Nadaljujemo proti Goričam, Tenetišam in Mlaki, od tod pa nazaj proti Kranju. Tudi ta pot ima svojo krajšo različico – povezavo št. 11a. Ta pelje skozi Udin boršt, konglomeratni kraški svet. Do tega krajinskega parka pridemo, če v Žiganji vasi na prvem križišču namesto proti vaški lipi zavijemo desno. Tudi pot skozi Udin boršt je dobro označena, na njej pa se srečamo z vsemi glavnimi značilnostmi kraškega sveta – od značilne kraške flore in favne do vrtač, jam in studencev.

Oglejte si še ostale
Vse poti ali Kolesarske poti