Krajinski park Udin boršt

Tek med edinstvenimi lepotami konglomeratnega kraškega sveta

9 km
30 min
3/5
  • jame
  • vrtače
  • izviri
Tekstovni opis poti *Izrisana pot je okvirna

Udin boršt je ena najstarejših ledeniških konglomeratnih teras v Ljubljanski kotlini, kjer že od ledene dobe poteka proces zakrasevanja. Zato so tu prisotni vsi glavni kraški pojavi, rastje, živalstvo, mikroklima ter številni razburljivi miti in zgodbe. Vse to zavija Udin boršt v skrivnostnost in nepredvidljivost, zato vas bo med tekom naprej še dodatno gnala želja po raziskovanju, odkrivanju in spoznavanju novega – to je tisto, kar pri Goodyearu še posebej cenimo.

Največ vrtač in jam je na zahodnem delu krajinskega parka Udin boršt, zato je po njem urejena tematska pot (imenuje se Pešpot po deželi konglomeratnega krasa), ki seveda ni primerna le za tek, ampak tudi za sprehod ali kolesarjenje. Izhodiščna točka poti so Spodnje Duplje.

Ta pot povezuje enajst najbolj značilnih, zanimivih in poučnih pojavov, značilnih za ta tip konglomeratnega Krasa. Srečali bomo jame, vrtače in izvire studencev. Vsak pojav je označen z informativno tablo, pa tudi tablo z zemljevidom in uvodnim opisom konglomeratnega krasa v Udin borštu, zato se bomo na poti tudi kaj novega naučili. Novo znanje prinaša nove izkušnje, te pa nas delajo boljše in pogumnejše – in nas zanesljivo peljejo v prihodnost. Ob poti si lahko oddahnete na počivališču ali kateri od posamičnih klopi, ki vabijo k počitku in uživanju v zvokih in vonjih gozda.

Trasa je označena z usmerjevalnimi tablami z motivom krive jelke, poleg tega pa nas vodijo tudi barvni označevalni trakovi na drevesih. Iz Udin boršta izstopimo v bližini Strahinja, nato pa po lokalni poti krenemo severno nazaj v smeri Spodnjih Dupelj.

Oglejte si še ostale
Vse poti ali Tekaške poti