Kranj – (Labore – Trata) – Škofja Loka

Med polji in hladnimi gozdički na ogled gradu v Škofji Loki

12 km
1 h 45 min
4/5
  • kopališče v Puštalu
  • Škofjeloški grad z Loškim muzejem
  • staro mestno jedro Škofje Loke
Tekstovni opis poti *Izrisana pot je okvirna

Ta pot vas vodi na tekaški podvig od Kranja prek Sorškega polja vse do Škofje Loke. Pelje mimo polj, pašnikov in ob železniški progi, zato vas bo zagotovo prehitel kakšen vlak. Po nov izziv, kakršne imamo radi tudi v Goodyearu, lahko skočite do Puštala. Tam vas čaka urejeno kopališče – skok v osvežujočo Poljansko Soro bo preveril vaš pogum.

Ker je tekaška pot od Kranja do Škofje Loke nekoliko daljša, jo priporočamo izkušenejšim tekačem (kljub temu, da je pot ravninska), je pa nedvomno primerna tudi za družinski kolesarski izlet. Izbira je vaša. Drznite si sprejeti pogumno odločitev in se podati na pot izzivov – ko jih premagamo smo močnejši!

Začnemo jo tako, da pri kranjskem nakupovalnem centru prečkamo Delavski most. Pri nadvozu čez glavno cesto se usmerimo strogo desno na nadvoz, nato pa nadaljujemo z lahkim tekom levo, v smeri proti Orehku. Pri prvem odcepu se usmerimo desno skozi naselje Orehek (sledimo prednostni cesti). Pot nas nato pripelje do regionalne ceste, ki povezuje Kranj in Ljubljano. Na urejenem prehodu prečkamo cesto in sledimo kolesarsko-tekaški stezi, ki nas pripelje na Zasavsko cesto ob železniški progi.

Sledimo asfaltni cesti, ki je večji del zaprta za promet, zato ni bojazni, da bi mimo nas drveli hitro vozeči avtomobili. Previdno prečkamo železniško progo. Nato poti sledimo ob železnici (usmerimo se desno). Ob naslednjem križišču zavijemo levo, nato pa v tretjem odcepu desno do Trate, kjer ponovno prečkamo železnico. Takoj, ko pridemo čez progo, zavijemo desno, se držimo prednostne ceste in ob kolesarski stezi (na Kidričevi cesti) nadaljujemo mimo industrijske cone do krožišča. Iz krožišča gremo pri drugem izhodu, torej naravnost skozenj, čez nekaj časa pa prispemo do starega mestnega jedra Škofje Loke.

Tu si lahko privoščimo zaslužen počitek pred vrnitvijo nazaj, saj mestno jedro ponuja tudi odprte trgovine in gostinske lokale, kjer se lahko odžejamo. Najbolj vztrajni in motivirani se seveda lahko povzpnete še na škofjeloški grad in uživate v razgledu na staro mestno jedro. Pot navkreber je vedno težka, nas pa zato na vrhu čaka razgled, vreden vsake kapljice znoja. Pogled na pretekle dosežke in pot, ki nas je privedla do tega trenutka, je vedno nagrajujoč.

Naš poletni namig je, da obiščite Puštal, naselje v občini Škofja Loka, kjer se lahko dodobra osvežite v Sori! V Puštalu je namreč na desnem bregu Poljanske Sore urejeno kopališče z novim lesenim pomolom, tam pa lahko uživate tudi v hladni pijači in okusni hrani. Popoln dan zagotovljen!

Nazaj se vrnemo po isti poti.

Oglejte si še ostale
Vse poti ali Tekaške poti