Nemilje – Jamnik

Skozi gozdičke do cerkvice na Jamniku

3 km
50 min
2/5
  • cerkev Sv. Primoža in Felicijana na Jamniku
  • sončni vzhod na Jamniku
Tekstovni opis poti *Izrisana pot je okvirna

Na Jamnik pelje kar nekaj poti. Pot, ki do slovite gotske cerkvice na vrhu hriba pelje iz Nemilj, vodi po prijetno razgibanem gozdnem terenu. Je nova in manj poznana od poti, ki na Jamnik pelje iz Krope. Nova, še nepoznana pot ponuja nove izzive in novo znanje, odkrivanje novih poti pa je čisto v Goodyearovem duhu.

Pot začnemo v vasici Nemilje, ki je del krajevne skupnosti Podblica in leži v ozki dolini pod obronki Jelovice.
Ko prispemo v to vasico, sledimo glavni cesti, prečkamo most čez reko Nemiljščico in nato pri pohodniški tabli ob cesti zavijemo desno na kolovozno pot. Po približno 200 m je na levi strani manjši prostor za parkiranje. Pot nadaljujemo peš in sledimo označbam.

Ko za kozolcem pridemo do zadnje hiše, to obidemo po desni strani, nato pa se usmerimo levo na ožji kolovoz. Ta se začne prečno vzpenjati v hrib, nato pa preide v gozd. Kmalu med vzponom pridemo do manjšega grebenčka – tu pot zavije levo in postane položnejša. Nadaljujemo pot po kolovozu, ki sledi temu grebenu.

Kmalu se začnemo po kolovozni poti spet nekoliko bolj strmo vzpenjati, nato pa zopet sledi ravnina, zato nam posebnega odmora za počitek ni treba narediti. Nekoliko naprej se naša pot priključi širši makadamski poti, ki pripelje iz vasi Njivica.

Nadaljujemo naprej, pri bližnjem kozolcu pa zavijemo desno na nekoliko ožjo in slabše vidno stezico, ki pelje do še dveh kozolcev. Tu prispemo na širšo pot, ki ji sledimo (gremo desno). Po njej se prečno vzpenjamo do glavnega grebena, kjer se priključimo označeni poti, ki pelje od vasice Rovte proti Jamniku. Ko pridemo na vrh grebena, pot nadaljujemo v levo. Vzpenjamo se, razgledi postajajo vse lepši, kmalu dosežemo svoj cilj – cerkvico Sv. Primoža in Felicijana na Jamniku.

Do cilja vedno lahko prispemo po različnih poteh. Važno je, da si izberemo svojo, tisto, ki je prava za nas. Zgodbe o uspehu namreč napišejo prav tisti, ki si drznejo odpraviti po svoji poti.

Oglejte si še ostale
Vse poti ali Pohodniške poti