Planica nad Kranjem

Po travnikih in gozdovih, po stezicah in cestah

10 km
45 min
3/5
  • spomenik padlim borcem
  • cerkvica Sv. nadangela Gabrijela
Tekstovni opis poti *Izrisana pot je okvirna

Pot na Planico nad Kranjem je prijetna in razgibana. Je precej manj obljudena lokacija kot bližnji Sveti Jošt in kot nalašč za vse tiste, ki ste pripravljeni kreniti z uveljavljenih poti in si kot Goodyear drznete stopiti iz utečenih tirnic. Pot je primerna za kolesarski izlet, nanjo pa se bodo z veseljem podali tudi pohodniki.

Pot na Planico nad Kranjem začnemo pod vznožjem Planice. Jeklene konjičke lahko pustimo na parkirišču v Stražišču pri Kranju.

Zapeljemo se po cesti proti Joštu, nato pa začnemo s pravim kolesarskim uvodom – nekoliko strmejšim klancem, ki se kmalu poleže, ko nadaljujemo skozi vasici Pševo in Javornik do Čepulj. Od tu naprej sledi lepa ravninska panoramska pot, na kateri kaj hitro pozabimo, da kolesarimo, saj se nam razkrivajo lepi razgledi. Sledimo glavni cesti, nato pa po prednostni cesti zavijemo levo mimo hiš in gostilne Na sedlu. Dobra dva kilometra nadaljujemo do vasi Planica, peljemo se tudi mimo spomenika padlim borcem.

V vasi Planica na prvem odcepu zavijemo desno na cesto, ki nas po nekaj vzpenjajočih se ovinkih pripelje do slikovite cerkvice Sv. nadangela Gabrijela. Točno tako je, kot trdimo tudi pri Goodyearu – na koncu strmih klancev in težkih vzponov nas čaka čudovit razgled, ki ga še posebej radi delimo z našo povezano in predano ekipo. Nazaj se vrnemo po isti poti.

Če smo z avtom in raje ne bi kolesarili, lahko avto pustimo na parkirišču pred spomenikom padlim partizanom (nekaj metrov pred tablo Planica), kjer je tudi informativna tabla s prikazanimi pešpotmi. Do omenjenega cilja cerkvice Sv. nadangela Gabrijela se lahko po gozdni poti mimo spomenika in naprej po markirani poti tudi sprehodimo.

Oglejte si še ostale
Vse poti ali Kolesarske poti