Pot jeprškega učitelja

Narava in knjige – izposoja priznanih književnih del v vitrinah ob poti

4 km
32 min
1/5
  • knjigobežnice – male gozdne knjižnice
  • odsek Zarica z alpskim cvetjem in posebnim habitatom za ptice, prilagojene življenju na stenah
  • table, usmerjevalni elementi in klopi za počitek
Tekstovni opis poti *Izrisana pot je okvirna

Pešpot jeprškega učitelja povezuje naselja in slikovite kraje na konglomeratni rečni terasi ob Savi, med Kranjem in Medvodami. Rdeča nit poti so knjige, saj je na Špiku delovala literarna zgodovinarka Marja Borštnik, Podreča pa je rojstni kraj Simona Jenka. V čast omenjenima literatoma so ob poti postavljene male gozdne knjižnice. Znanja in radovednosti ni nikoli preveč, česar se zavedamo tudi pri Goodyearu, zato le izkoristite odlično priložnost in se v prijetnem okolišu potopite v katero izmed knjig v vitrini.

Pešpot jeprškega učitelja je interaktivna pešpot ob reki Savi. Njen odsek, kanjon Zarica, teče ob robu kanjona na zgornjem (tj. severnem) delu poti skozi naselje Drulovka do cerkve na Bregu.

Osrednji del poti se začne pri cerkvi Sv. Marije na Bregu, približno 4 kilometre iz centra Kranja. Nadaljuje se proti severozahodu – tu se vije po prijetni senci gozda. Takoj, ko nas pripelje iz gozda, se usmeri desno. Sledimo ji do konca (do garaž), nato pa se obrnemo levo na Kališko ulico in za sprehodom skozi manjši gozdiček krenemo desno na Storžiško ulico. Po tej nadaljujemo naravnost, nato pa po označeni poti skozi pas gozda prispemo na pot oz. odsek Zarica, ki pelje ob kanjonu desnega brega Save. Tu zavijemo levo in stopimo po Poti jeprškega učitelja. Dobro označeni poti nato sledimo skozi gozd ob desnem bregu Save. Pot nas vodi nazaj do središča Drulovke, kjer se tudi zaključi.

Na Poti jeprškega učitelja nas spremljajo knjigobežnice – knjižnice v vitrinah ob poti, ki na izposojo ponujajo priznana književna dela, saj je pot posejana s prostori za počitek in razgledišči, kjer se prebiranje literature in pobeg v mirno spokojnost gozda na teh območjih ponuja kar sámo. Mogoče pa se vam ob knjižnem navdihu utrne kakšna izvirna ideja, kot se je to zgodilo gospodu Goodyearu!

Oglejte si še ostale
Vse poti ali Pohodniške poti