Pot po Mamutovi deželi

Slikovita ravninska trasa, po kateri je nekoč lomastil mamut

14 km
3 h
2/5
  • glinokopna jezerca na Bobovku
  • krajinski park Udin boršt
  • razgled na okoliške hribe
Tekstovni opis poti *Izrisana pot je okvirna

Res je! Pot po mamutovi deželi ima takšno ime prav zato, ker je tu nekoč tacal pravi mamut! Njegovo okostje so tu odkrili leta 1953. Raziskovanje, snovanje novih konceptov in produktov ter inovativnost pa so na kožo pisani tudi Goodyearu. Charles Goodyear, po katerem nosi ime naša družba, je pred skoraj 200 leti odkril proces vulkanizacije gume in izdelave pnevmatik. Od takrat so naše pnevmatike obkrožile svet, zapeljale po Luni, v prihodnosti pa jim bomo morda vgradili tudi umetno inteligenco. Za sprehod skozi pradavno zgodovino pa krenite po poti, kjer so se nekoč sprehajali čisto pravi mamuti.

Pot po mamutovi deželi se začne in konča na Kokrici pri Kranju. Nanjo se odpravimo z družino, v dobri družbi ali sami. Iz Kokrice pohod začnemo v smeri jugovzhoda, proti avtocesti. Ob njej hodimo vse do vasi Ilovka, tu pa se usmerimo severno, proti Bobovku – tam bomo ugledali čudovit prizor dveh glinokopnih jezerc, kjer so pri izkopu gline leta 1953 odkrili okostje fosilnega ledenodobnega mamuta, po katerem je poimenovana naša današnja pot. Samica je bila stara okoli 40 let. Živela je pred okoli 180 tisoč leti in je potonila v tedanje močvirnato jezerce.

Nadaljujemo v smeri severa – mimo Srakovelj v Tatinec, vas, poimenovano po vaškem tatu Tinetu. Skozi naselje Grič prispemo do Mlake pri Kranju, nato pa vstopimo v krajinski park Udin boršt. Skozenj gremo po prelepi gozdni poti, na kateri spremljamo številne ptice in druge gozdne živali in rastline, značilne za konglomeratni kraški svet. Prisotni so tudi vsi značilni kraški pojavi – naša pot bo vodila mimo vrtač, jam, izvirov studencev in ponorov. Iz Udin boršta prispemo do regionalne ceste proti Kokrici, kjer se pohod tudi zaključi.

Oglejte si še ostale
Vse poti ali Pohodniške poti