Prešernova pot

Lahkih nog po Prešernovem Kranju

2 km
10 min
1/5
  • Prešernova hiša
  • Prešernov gaj
  • Prešernovo gledališče
Tekstovni opis poti *Izrisana pot je okvirna

Zakaj si ne bi privoščili urbanega sprehoda po Kranju in spoznali njegovih znamenitosti, pri čemer je rdeča nit naš največji pesnik? Mesto Kranj je zares vredno ogleda, saj kot Prešernovo mesto zasluženo uživa literarni in zgodovinski ugled. Na ulicah in za zidovi starega mestnega jedra se je že nekdaj skrival navdih za izjemna Prešernova dela, ki so pomembno zaznamovala slovensko zgodovino. Kranjski Goodyear s ponosom deluje v okolju s tako pomembno kulturno dediščino.

Staro mestno jedro Kranja je prava paša za oči in odlična ideja za večerni poletni sprehod. Stoji na 30-metrski skali tik nad kanjonom reke Kokre in je zaščiteno kot kulturni spomenik. Vabijo razgledna ploščad, staro mestno obzidje z obnovljenimi tremi obrambnimi stolpi, grad Khislstein z Gorenjskim muzejem in čudovitim skritim vrtom. Med sprehodom po Kranju na vsakem koraku čutimo naklonjenost gorenjske prestolnice do kulture in tradicije.

Kranj imenujemo tudi Prešernovo mesto – naš največji slovenski pesnik je tu preživel zadnji dve leti svojega življenja, mesto pa je postalo varuh njegove dediščine. Kaj vse je v Kranju »Prešernovega«, katere znamenitosti je vse navdihnil? Vse našteto boste srečali na poti od Glavnega trga v smeri do Prešernovega gaja.

  • Pavšlarjeva hiša na Glavnem trgu ponuja prostore Galeriji Prešernovih nagrajencev, ki na ogled ponuja dela prejemnikov najvišjih nagrad za likovno umetnost.
  • Prešernovo gledališče Kranj na Glavnem trgu je tudi arhitekturna poslastica, saj je njegovo pročelje oblikoval arhitekt Jože Plečnik.
  • Prešernova hiša (na Prešernovi ulici 7) je muzej s prikazom pesnikovega življenja (tudi sobe z njegovim originalnim pohištvom), izvirnih del in zadnjih tiskov.
  • Pročelje Mestne knjižnice Kranj je okrašeno s Prešernovimi verzi, zapisanimi v njegovi značilni pisavi.
  • Prešernov gaj med Gregorčičevo in Partizansko ulico je spominski park in Prešernovo zadnje počivališče. Tu stoji njegov spomenik, na ogled pa je tudi Prešernova vrtnica.
Oglejte si še ostale
Vse poti ali Učne poti