Zoisova učna pot v Predosljah

Po poteh plemiške družine Zois v vasi z razgledom

2 km
14 min
1/5
  • kužno znamenje
  • kapelica
  • cerkev Svetega Siksta s pokopališčem
Tekstovni opis poti *Izrisana pot je okvirna

Vasica Predoslje, ki leži nad kanjonom Kokre, je svojo zgodovino delila s posestvom gradu Brdo. Tega je nekaj časa posedovala plemiška rodbina Zois, pa tudi sicer ima vasica bogato zgodovino, kakršno si je v svojih 20 letih uspešnega delovanja v Sloveniji zagotovil tudi Goodyear.

Pot začnemo v bližini Hotela Brdo, kjer lahko pustimo svoje jeklene konjičke.

Gremo v smeri jugovzhoda, proti župnijski cerkvi Svetega Siksta. Zvonik vidimo že od tu, zato se po cesti preko polja odpravimo proti njemu.

Kmalu prispemo v bolj poseljen del vasice Predoslje in že omenjene cerkve s pokopališčem. Ob vhodu na pokopališče stoji prva učna tabla, ki opisuje zgodovino plemiške rodbine Zois. Če zavijemo na pokopališče, si tam lahko ogledamo Zoisovo grobnico, nato pa pot nadaljujemo naravnost. Zapuščina rodbine Zois je pomembno vpletena v gorenjsko zgodovino, k tesnemu prepletanju in doprinosu k lokalni skupnosti pa že 20 let stremimo tudi v Goodyearu.

Pot nas mimo kulturnega doma pripelje do kapelice, od tu dalje pa mimo kužnega znamenja do naslednje učne table.

V lepem in jasnem vremenu se bomo prepričali, da se Predoslje ne imenujejo »vas z razgledom« kar tako. Vidimo lahko Julijske Alpe in Triglav na zahodu, Kamniško Savinjske Alpe na severu, za njimi pa Karavanke. Pa tudi Ljubljano lahko vidimo iz Predoselj! Le na zvonik cerkve Sv. Siksta se moramo povzpeti.

Oglejte si še ostale
Vse poti ali Učne poti